SINDICATUL NATIONAL AL POLITISTILOR DIN ROMANIA „DECUS”
Sindicatul National al Politistilor din Romania Decus este o organizatie sindicala constituita in mod democratic, apolitic independent, cu activitate sindicala si civica, pusa in slujba apararii drepturilor si promovarii intereselor profesionale, economice, sociale, culturale si sportive prevazute de cadrul legal intern si international, in contractele colective de munca ale membrilor organizatiei sale, intocmai cum prevede Constitutia Romaniei.
Necesitatea constituirii Sindicatului National al Politistilor din Romania Decus se datoreaza unor contradictii intre valorile aparate de sindicalism in general, si anume garantarea luptei impotriva abuzurilor angajatorului asupra angajatului si cele aparate de sindicate a caror activitate este desfasurata, in mare parte, de un nucleu format din persoane cu vechime in activitatea sindicala, impamanteniti in acel nucleu, care ia decizii in numele majoritatii, fara a mai putea fi schimbati, succedati de alti membri, care ignora anumite abuzuri cu impact major si lupta impotriva unor abuzuri cu consecinte minore (fapt care imbraca forma unui compromis din punctul nostru de vedere).
Consideram ca activitatea sindicala de acest tip nu este adaptata problematicii din prezent ajungand la un moment dat ca activitatea acestora sa nu mai reprezinte interesele membrilor, sa depaseasca conceptul “non-profit” (nu neparat in plan material), putand fi la fel de corect denumit Intreprindere Individuala in functie de scopul urmarit prin activitatea sa si rezultatul acesteia.
Astfel pentru a veni in intampinarea acestei directii in care se indreapta in ultimii ani, in mod gresit, activitatea sindicala din Romania, am constituit un sindicat care sa aiba la baza un sistem de control al modului in care membri si interesele acestora sunt reprezentate in relatia cu angajatorul.
Fiind constituit in mod democratic, democratia este prima valoare care guverneaza activitatea sindicatului si este aparata de acesta. In mod diferit fata de majoritatea sindicatelor constituite in Romania si care aparara drepturile si interesele angajatilor M.A.I., statutul in baza caruia functioneaza Sindicatul National al Politistilor din Romania Decus reglementeaza un sistem democratic de stabilire a reprezentantilor atat la nivel national cat si la nivel local, prin supunere la vot, dreptul la vot fiind o valoare democratica care nu multe organizatii sindicale o apreciaza la adevarata valoare si ofera posibilitatea exercitarii dreptului de a alege de catre cine sa fie reprezentati.
Avand in vedere ca reprezentantii sindicali cu functii de conducere atat la nivel local, cat si la nivel national exprima vointa majoritatii membrilor de sindicat, in limitele prevazute de cadrul legal intern si international, intreaga lor activitate bazandu-se pe garantarea respectarii nevoilor, drepturilor si intereselor membrilor, membrii de sindicat au dreptul de a decide de catre cine doresc sa fie reprezentati.
Atat presedintele sindicatului cat si fiecare din membrii Biroului Executiv, prin supunere la vot, pot fi revocati din functie. Pentru a intelege mai bine ce inseamna acest lucru, trebuie imaginat in ce mod s-ar desfasura activitatea sindicala a unui presedinte sindical sau al unui membru al Biroului Executiv, care deviaza de la valorile aparate de sindicat, si intreprinde activitati care ar putea avea drept rezultat tocmai lezarea drepturilor si intereselor membrilor si nu apararea acestora. Fara o astfel de modalitate, un mecanism de revocare din functie a acestuia, intreaga activitate a sindicatului poate fi compromisa. In alta ordine de idei, daca presedintele ar avea posibilitatea sa ia decizii in mod unilateral, fara a avea nevoie de avizul majoritatii, dreptul de veto, cum se poate intalni in statutele altor sindicate, ar fi inca o data incalcate principiile democratice si ar tinde spre un statut cu inclinatii dictatoriale ( presedintele de sindicat putand decide in detrimentul vointei majoritatii, in propriul interes).
Statutul Sindicatului National al Politistilor Decus a adoptat astfel un mecanism democratic prin care membri de sindicat pot corecta si controla respectarea principiilor care le reprezinta interesele precum si eventuale devieri de la valorile sindicale a reprezentantilor sindicali.
Pentru ca lupta impotriva abuzurilor angajatorului sa se poata desfasura in mod concentrat, eficient, la nivel local, in functie de specificul fiecarei situatii sindicatul nostru ofera posibilitatea fiecarei organizatii constituita la nivel local sa isi dobandeasca autonomie financiara de pana la 50% din veniturile aduse de aceasta, cu conditia ca acea organizatie teritoriala sa cuprinda minim 250 membri, o cifra relativ mica.
Majoritatea sindicatelor centralizeaza atat veniturile cat si actiunile in instanta la nivelul organizatiei principale, ajungandu-se la un volum de lucru care impune diluarea efortului de acordare a asistentei juridice si a veniturilor.
Acest lucru se rasfrange asupra calitatii asistentei juridice si a modului in care sunt gestionate resursele financiare, organizatia teritoriala fiind cea mai in masura sa stabileasca prioritatiile in care pot fi investite veniturile acesteia, in interesul membrilor. Totodata, presedintii organizatiilor teritoriale care cuprind cel putin 250 membri vor face parte atat din Adunarea Generala a Sindicatului cat si a Consiliul Sindicatului cu atributii in cadrul solutionarii contestatiilor privind aplicarea sanctiunilor disciplinare unui membru sindical, precum si de a face propuneri si de a influenta dezvoltarea strategiei Sindicatului pe termen scurt, iar presedintele organizatiei sindicale teritoriale care nu cuprinde 250 membri va face parte din Adunarea Generala a Delegatilor, organul superior de conducere al Sindicatului.
Avand in vedere toate aceste aspecte reprezentantii membrilor Sindicatului National al Politistilor din Romania “Decus” vor corespunde intotdeauna in activitate cu interesele membrilor sai, fapt garantat de prerogativele acestora, prevazute in statutul sindicatului, printre care dreptul la vot, exercitat in toate situatiile care impun decizii cu impact major in activitatea sindicatului.